Lån är en naturlig del av livet som student. Från studielån, till lån för att täcka upp för oväntade kostnader. Men hur lånar du på bästa sätt – och varför är det viktigt med en buffert?
De flesta av oss ser nog att studera som en investering. Det finns väl knappast någon bättre att satsa på än sin egen framtid? Men ibland kan det vara svårt för svenska studenter att få ekonomin att gå ihop. Blygsamma höjningar av studielån och bidrag täcker inte upp för de höga levnadskostnaderna i svenska städer.
Att tackla oväntade utgifter med onlinekredit
Men vad gör du, som student, när det verkligen kör ihop sig? När budgeten plötsligt spricker. Tyvärr är de flesta storbankerna ovilliga att låna ut pengar till studenter. Så för den som behöver pengar snabbt – och ha förmågan att tackla oförutsedda utgifter – kan onlinekredit vara en möjlig lösning. Att öppna ett kreditkonto online innebär inte att du lånar pengar, men att du när som helst kan få tillgång till en summa vars storlek bedöms beroende på din kreditvärdighet. Du blir alltså beviljad lånet i förväg, istället för att behöva ansöka då du verkligen behöver pengarna.
Men det är många svenskar som inte har någon buffert. För studenten kan framtiden på arbetsmarknaden kännas oviss. När får du det första jobbet efter studierna? Och en undersökning av SBAB visar att:
Att spara pengar som skydd mot till exempel arbetslöshet står långt ner på listan för många idag – Sveriges Radio
Det är självklart bra att tänka förebyggande, snarare än att behöva släcka bränder. Men för studenter kan det vara svårt att hitta en marginal till sparande. Om du vill ha tips på hur du använder dina studiemedel på ett smart sätt kan du läsa mer här. Och om du vill läsa mer om den senaste höjningen av studiebidraget kan du göra det här.