Cykeln är ett fantastiskt färdmedel, och ett perfekt sätt för en student att ta sig till och från skolan. Att cykla är både billigt och praktiskt, ofta går det snabbare att ta sig fram i rusningstrafiken med cykeln än vad det hade gjort med en bil.
Det är enkelt att ta sig fram på cykel, och många av de större studentstäderna är riktiga cykelstäder, där det finns fina cykelbanor över i stort sett hela stan. Men något av det värsta som finns måste nog ändå vara att komma ut genom porten för att hämta sin cykeln och ta sig iväg till skolan, och inse att cykeln har blivit stulen. Det är svårt att skydda sig till hundra procent mot detta, men det finns saker som definitivt minskar risken att drabbas.
Skaffa ordentligt cykellås
För att undvika att cykeln blir stulen, blir det så att ett cykellås är väldigt viktigt att köpa, om man inte redan har ett. Alla lås är naturligtvis bättre än att inte ha något lås alls, men för att kunna låsa sin cykel så säkert så behöver det vara testat och godkänt av stöldskyddsföreningen, vilket också krävs för att många försäkringar ska gälla. Några andra saker att tänka över för att slippa en cykelstöld är detta:
- Att alltid använda ett godkänt lås.
- Att låsa fast cykeln i någonting, och inte bara låsa den i hjulet.
- Att inte bara låsa fast framhjulet, då detta är enkelt att montera bort, utan att låsa fast cykeln i ramen.
- Att notera cykelns ramnummer, då kan den identifieras om den skulle bli stulen.
Bra att cykla som student
Många studenter väljer att använda cykeln för att ta sig fram. Att cykla är billigt, det enda som kostar någonting är att köpa själva cykeln och att laga eventuella punkteringar. För att undvika sådana extrakostnader kan det vara bra att nästa gång man byter däck köpa de lite dyrare, punkteringsfria däcken. Det kostar lite mer just vid inköpet, men man sparar snart in det eftersom att man slipper laga fler punkteringar. Ett annat ovärderligt knep är att byta till vinterdäck under vinterhalvåret. Det gör det fantastiskt mycket lättare att ta sig fram genom snöslask och is, och kan innebära skillnaden mellan att komma till föreläsningen med andan i halsen, eller att faktiskt komma i tid.